Muziejai, galerijos

1863 metų sukilimo muziejus 0

sukilimo-muziejus1863 metų sukilimo muziejus Paberžėje pradėjo veikti 1993 metais. Muziejus įkurtas vokiečių kilmės barono Stanislovo Šilingo dvare, statytame 1793 metais. Šiame dvare dažnai pietaudavo ir tardavosi apie sukilimo organizavimą kunigas Antanas Mackevičius ir Stanislovas Šilingas.

Būtent čia kunigas Antanas Mackevičius suformavo 250 sukilėlių būrį, vieną iš pirmųjų Kauno gubernijoje, ir 1863 metų kovo mėnesį stojo į atvirą kovą prieš carinę valdžią, baudžiavą ir žiaurią dvarininkų bei valdžios savivalę.

Muziejuje įrengta sukilimo vado, kunigo Antano Mackevičiaus (1828-1863), dirbusio Paberžėje 1855-1863m., memorialinė ekspozicija, pasakojanti apie jo vaikystę, mokslo bei darbo metus ir jo būrio sukilėlių kovomis, dvarininko Stanislovo Šilingo tremtį į Sibirą. Eksponuojami kunigo asmeniniai daiktai, baldai, dokumentai, priešmirtinis Antano Mackevičiaus laiškas, rankraštis ir kt. Sukilėlių ginklai, asmeniniai daiktai, dokumentai bei iliustracinė medžiaga primena 1863 metų sukilimą, jo eigą bei numalšinimą.

sukilimo-muziejaus-ekspozicijosMuziejaus ekspoziciją papildo žymiausių Lietuvos grafikų bei tapytojų dailės kūriniai, atspindintys sukilėlių kovas bei įamžinantys jų atminimą.

1863 metų sukilimo muziejuje vyksta kultūriniai renginiai, rengiamos dailės kūrinių parodos, menininkai organizuoja plenerus bei seminarus.

Šalia muziejaus esančiame parke stovi medžio skulptūrų memorialas (autorius Genrikas Galvanauskas).

Šalia dvaro rūmų, 1863 metų sukilimo muziejaus, stovi medinė, nedidelė, graži savo proporcijomis, Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo bažnyčia statyta liaudies meistrų. A.Mackevičiaus pastangomis bažnyčia buvo rekonstruota 1858m. Ji atgimė iš aštuonkampio plano koplyčios. Bažnyčios interjerą puošia liaudies meistrų kūriniai, o taip pat žymaus dievdirbio V.Svirskio kryžiai ir altorius.

Senojoje klebonijoje, statytoje 1787 metais, bei svirne – pastoviai veikiantis unikalus kunigo Mykolo Dobrovolskio muziejus, kuriame saugomi bažnytinio meno relikvijų, metalo, skulptūros ir tapybos darbų rinkiniai.

Darbo laikas:
Visomis savaitės dienomis nuo 9.00 iki 17.00 val.
Bilieto kaina:
suaugusiems – 4 Lt, mokiniams, studentams ir senatvės pensijos sulaukusiems asmenims – 2 Lt.

Kontaktai
Adresas:
Paberžė, Gudžiūnų seniūnija, Kėdainių r., LT-58276
Telefonas:
(8-347) 46323

Komentarai:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *




Įspėjimas!
Jūsų adresas užregistruotas: 18.220.1.239
TPL.lt nekontroliuoja trečiųjų asmenų pateiktų komentarų turinio ir neatsako už jį.
TPL.lt svetainėje paskelbti trečiųjų asmenų komentarai atspindi išimtinai tik trečiųjų asmenų nuomonę.