Maisto ant laužo arba kepsninėje gaminimas – Turizmas ir Kelionės Lietuvoje - TPL.lt

Patarimai turistui

Maisto ant laužo arba kepsninėje gaminimas 1

Paskelbta: 2008-05-09

Mėsa

Kepsninėje kepama skirtinga mėsa – kiauliena, veršiena, aviena, vištiena, žvėriena, jautiena ir net žuvis. Tačiau ta pati mėsos rūšis gali būti ruošiama skirtingai.

saslykas

Kaip paruošti:

  • norint išlaikyti natūralų produktų skonį, juos reikia marinuoti kuo trumpiau arba visai nemarinuoti,
  • naudoti mažai prieskonių,
  • pirkti minkštą mėsą – ji bus skanesnė ir greičiau iškeps,
  • mėsą ruošti prieš pat kepimą, vienintelę veršieną marinuoti ilgiau – kadangi ji nelabai sultinga, geriausiai užpylus baltu vynu palaikyti parą šaldytuve.

Jei norisi marinuotos:

  • marinavimui netinka actas ar obuolių sultys, nes jie slopina tikrąjį mėsos skonį,
  • marinuoti tinka svogūnų, medaus ar sojų marinate, kuris naudojamas kaip pagrindas ruošiant visus marinatus,
  • vynas – baltas tinka šviesiai mėsai – kiaulienos nugarinei, veršienai, raudonas – jautienai, žvėrienai,
  • į kiekvieną marinatą dedami prieskoniai: jautienai – rozmarinai, pipirai, česnakai, vištienai – imbieras, pipirai, svogūnai ar truputis apelsinų sulčių,
  • paruošta mėsa paliekama marinate ir laikoma vėsioje vietoje nuo penkių valandų iki vienos ar dviejų parų.

Kaip kepti:

  • patiekalas įgaus nepakartojamo aromato, jei į ugnį pridėsite skaniai kvepiančio medžio žievės,
  • vištienai tenka skirti daugiau laiko – ji valandą prieš kepant palaikoma vyne, o skaniausia ji lengvai perkepta,
  • aviena skanesnė nepjaustyta – ją mažesniais gabalais geriau supjaustyti jau iškeptą, o jos kvapą numalšins švieži rozmarinai,
  • veršienai „drėgmės“ suteiks lašinukai – įvyniokite pjaustytą mėsą į ploną sūdytų lašinukų rėželį,
  • lengviausia kepti kiaulieną, kuri skaniausia gardinta bazilikais,
  • jautiena (ypač išpjova) visai nemarinuojama, apibarstoma trupučiu pipirų, druskos ir šiek tiek apšlakstoma alyvuogių aliejumi, kuris naudojamas tik tam, kad kepsniai gražiai apskrustų – taip paruošta mėsa iki kepimo pastovi ilgiausiai 10 minučių.

Žuvis

Dažniausiai kepama lašiša, skumbrė, lynas, upėtakis, tunas, sterkas. Norint išlaikyti žuvies skonį, naudojami tik neaštrūs žuvies prieskoniai.

Kaip kepti:

  • kad kepdama nesubyrėtų, įvairią žuvį galima kepti folijoje – tuomet pakanka žuvies gabaliukus lengvai pabarstyti druska, į foliją įdėti krapų, salierų lapelių, net morkų ar porų,
  • žuvis ruošiama prieš pat kepimą, o norint marinuoti, tai daryti labai atsargiai,
  • kadangi druska „traukia“ vandenį, kepsnys gražiai neapskrus ir neapkeps – „druskinius“ prieskonius reikia berti jau ant iškepusių gabalėlių,
  • lašiša prieš pat kepimą apšlakstoma citrinos sultimis ir apibarstoma druska bei pipirais, supjaustoma gabalais ir kepama ant žarijų.

Komentarai:

    asdasd

    galit kept ant lauzo kopustus giles ir akmeni

    liepos 5, 2009

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *




Įspėjimas!
Jūsų adresas užregistruotas: 54.196.73.22
TPL.lt nekontroliuoja trečiųjų asmenų pateiktų komentarų turinio ir neatsako už jį.
TPL.lt svetainėje paskelbti trečiųjų asmenų komentarai atspindi išimtinai tik trečiųjų asmenų nuomonę.