Muziejai, galerijos

Merkinės kraštotyros ir genocido muziejus (buvusios rotušės liekanos) 0

merkines-krastotyros-ir-genocido-muziejusMuziejaus pastatas yra istorijos paminklas. Gavęs Magdeburgo teises Merkinės miestas privalėjo pasistatyti turgaus aikštėje rotušę, kurios rūsiuose ir šalia jos turėjo būti įrengti prekių sandėliai, parduotuvės. Rotušė buvo pastatyta XVI a. pabaigoje, bet ilgainiui, sunykus miestui, gerokai apgriuvo. 1885 metais ji buvo nugriauta ir iš jos plytų buvo pastatyta cerkvė. Neperstatytas liko tik bokšto rūsys.

Muziejuje eksponuojama daug akmens amžiaus stovyklaviečių radinių, kurias muziejui paliko archeologinės ekspedicijos, tyrinėjusios Merkinės apylinkes. Nemažai tokio pobūdžio radinių muziejui padovanojo vietiniai gyventojai. Didelėje titnaginių įrankių ekspozicijoje galite pamatyti gramžtukų, gramdukų, rėžtukų, skelčių ir strėlių antgalių, granitinių šlifuotų vienaašmenių ir dviašmenių kirvių, lipdytų puodų liekanų. Eksponuojamas akmeninis kaplys ir raginis žeberklas.
Iš senųjų laikų išliko rotušės varpas, pagamintas prancūzo J. Delamarso 1670 m. Vilniuje. Varpo šone lotynų kalba surašyta jo metrika, Merkinės herbas ir žodžiai: „Po visą žemę pasklis jo garsas“ . Varpas įskilo griaunant rotušę, o vėliau, degant parapijos namams, kuriuose jis buvo saugomas – apsilydė. Čia pamatysite Švento vandens laikymo akmenį iš Kibyšių dominikonų koplyčios ir senuosius Merkinės bažnyčios liturginius reikmenis, ornamentuotus koklius, akmeninius patrankų sviedinius. Įrengta ekspozicija, pasakojanti apie žydų gyvenimą Merkinėje prieš karą. Eksponuojamos profesoriaus Tado Ivanausko padovanotos paukščių iškamšos, luotas, kuriuo merkiniškiai plaukiojo Nemune, žvejybos įrankiai, žemdirbystės įnagiai, buities ir kultūros daiktai. Rotušės bokšto rūsyje įrengta sovietinės simbolikos ekspozicija: knygos, vėliavos ir bareljefai – sukaustyti grandine, kad niekada iš ten neištrūktų. Saugomas netoli Merkinės buvusios demarkacinės sienos su Lenkija stulpas.

Darbo laikas:

trečiadieniais – sekmadieniais 9.00–18.00 val. Pietų pertrauka: 13.00 – 14.00 val.
Bilieto kaina:
suaugusiems – 2 Lt;
vaikams – 1 Lt.
Gido paslaugos nemokamos.

Kontaktai
Varėnos r. savivaldybė
Dariaus ir Girėno a. 1, Merkinės mst., Merkinės sen.,
tel. +370 310 39 136 , mob. +370 689 26 504

Komentarai:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *




Įspėjimas!
Jūsų adresas užregistruotas: 3.16.147.124
TPL.lt nekontroliuoja trečiųjų asmenų pateiktų komentarų turinio ir neatsako už jį.
TPL.lt svetainėje paskelbti trečiųjų asmenų komentarai atspindi išimtinai tik trečiųjų asmenų nuomonę.